torstai 15. tammikuuta 2015

Paljon on kärsitty vilua ja nälkää

Oi kallis kotimaa -biisin sanoittaja on ilmeisestikin ollut Weight Loss -valmennuksessa. On nimittäin tuntemukset tuon otsikon mukaiset.

Neljäs päivä meneillään WL-ohjelmaa. Nälkä iski tiistai-iltana klo 17.30 kuin salama kirkkaalta taivaalta, bojoing. Sen jälkeen onkin ollut aika ajoin taistelua nälkää vastaan. Suht hyvin sitä pystyy kuitenkin hallitsemaan olemalla suunnitelmallinen ja ajoittamalla ruokailut sopivien etäisyyksien päähän toisistaan.

Muutenkin suunnitelmallisuus on tässä hommassa ihan A ja O. Pitää etukäteen miettiä paitsi milloin syö, niin mitä syö. Jos viittä vaille ennen päivällishetkeä alkaa katsella, että jaahas, mitäs meillä on jääkaapissa, niin hukka perii ja susi syö. Lautasellinen porkkanaa tai kurkkua, tai vaikka molempia, ei ole hyvä ratkaisu. Ei ne ainakaan nälkää pidä ja pitkässä juoksussa kukaan ei pysty olemaan kymmentä viikkoa porkkanalla ja kurkulla. Suunnitelmallisuus ruoka-asioissa on siis ehdottoman tärkeää!

Toinen mitä kannattaa ja pitää suunnitella on liikkumiset. Jo edellisenä viikonloppuna kannattaa pohtia, että minä päivinä tekee treenit ja minä päivinä aerobiset. Aina ei nämä suunnitelmat pidä ja niistä joutuu joustamaan, mutta helpommin homma pysyy näpeissä ja etenee, kun kaikki ei ole pelkkää kaaoksen hallintaa ja impulsiivista "mä tästä nyt lähden 1,5 tunnin lenkille, koittakaa lapset pärjäillä täällä kotona sen ajan". Mulla on takana tällä viikolla kaksi salitreeniä (eli yksi vielä viikonloppuna jäljellä) ja yksi aamuaerobinen (sitäkin sorttia yksi jäljellä).

Tänään tehdyssä treenissä aikaa kului kaikkinensa 1 h 48 min. ja kaloreita paloi 817, keskisyke oli 136 ja maksimisyke 180. Huhhelihui! Koko kropassa tuntuu jäytäminen niin kuin olisi jotain tehnytkin ja energiavaje jyllää.

Mulla on ollut jo vuosia sellainen toimintatapa, että merkitsen treenivihkoon jokaisen liikkeen perään, että miten homma sujui sinä päivänä. Nuoli ylöspäin tarkoittaa, että hienosti meni ja voisi harkita painomäärän nostoa seuraavana kertana. Nuoli alaspäin tietysti merkkaa sitä, että persiilleen kosahti. Painoja ei kuitenkaan vähennetä seuraavalla kerralla, koska tunnetusti saavutetuista asioista ei ole tapana tosta vaan luopua. ;-) Joskus saatan kirjoittaa kootut selitykset treenivihkoon, jos liikkeen kohdalle on tullut nuoli alaspäin, esim. kipu jossakin kohtaa kroppaa, vetämättömyys, näpit eivät ole pitäneet alataljan lapiossa tms. tms. Vaakaviiva liikkeen perässä meinaa sitten neutraalia eli homma ok, tästä on hyvä jatkaa seuraavana treenikertana.

Tänään treenin KAIKKIEN jalkaliikkeiden perään tuli nuoli alaspäin. Tämä ehkä kertoo sen karun totuuden, että mehut on kropassa aika vähissä. Huominen lepopäivä tulee todellakin sopivaan saumaan.


Energiavajeesta kertoo sekin, että palelu on alkanut. Siihen ongelmaan löytyy onneksi helppo ratkaisu vaatetuksesta. Tuhat vuotta sitten joululahjaksi saatu mummomainen thermokerrasto löysi viimeinkin käyttöä. (Sen siitä taas näkee, että MITÄÄN ei kannata koskaan heittää pois.) Kerraston päälle vielä villapaita ja plyysihousut sekä tietysti sukat ja villasukat jalkaan, niin vilu alkaa olla voitettu. Haaste on lähinnä nukkumaanmeno, kun ainakin osa vaatteista olisi hyvä kuoria pois päältä.

Kokonaisuutena fiilis on homman suhteen satunnaisista nälistä ja viluista huolimatta reilusti positiivisen puolella. Kouluarvosanalla 9,5 mennään.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa.... tutulta :D Nälkä,se joka dieettaajan ystävä. Ah, häntä mulla ei ole ikävä vaikka välillä vatsaani katsoessani käy mielessä että olishan se mukavampi jos se olisi pienempi. Mutta kaikki aikanaan ja nyt on ihan muun aika kuin diettaamisen. :D

    Loistava idea tuo merkkaaminen (nuolet/viiva). Saako ottaa itselle käyttöön? Tässä sen näkee kuinka opettavaista lukeminen on. :D

    Tsemppiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä et kyllä mitään dieettejä tarttekaan, koska oot jo nyt niin pieni. Ja nälkä ei tod ole toivottu olotila.
      Merkkaamisjuttu: saa käyttä, mut ei ol pakko hei! ;-)

      Poista
  2. Hih, tänään salilla muistin merkkaamisen, mutta en sitä miten päin nuolet piti laittaa. Laitoin sit plussaa ja miinusta ja jos nyt katsoisin paperia en enää muistaisi mitä ne tarkoittaa. Tätä pitää vielä harjoitella. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Että menet sitten mahdollisimman paljon sekaisin, niin kerron tänkin: yksi kanssatreenaaja samalta salilta merkitsee suorituksensa tähdillä (yksi tähti = surkea suoritus... viisi tähteä = huippusuoritus). Eli ei sillä väliä millä symboleilla merkitsee. Se tietysti on aika olennaista, että edes itse muistaa ja ymmärtää jälkikäteen, että mikä tarkoitti mitäkin. :-D

      Poista