perjantai 18. heinäkuuta 2014

Body for Life - Billin kyydissä

Käytin tänään aikaa varmaan kolme tuntia, kun fundeerasin seuraavaa saliohjelmaa. On se niin vaikeaa, kun vaihtoehdoista on runsauden pulaa.

Olen useampaan otteeseen noudattanut Bill Phillipsin Body for Life -ohjelmaa. Ensimmäisen kerran olin sillä jo toistakymmentä vuotta sitten. Tuloksiahan sillä tulee. Ja ohjelmakin on jotenkin kierolla tavalla koukuttava. Ainakin tällaiseen auktoriteettiuskoiseen ihmiseen, joka kaipaa selkeitä ohjeita ja saksalaista täsmällisyyttä, se vetoaa.

Itse kirjahan (Body for Life) on niin ömerikkalainen kuin olla voi: tunteisiin vetoava, dramaattinen, mahtipontinen, kaupallinen ja kaikkea muuta. Mutta kun sitkeästi etsii kirjasta sen keskeisen pointin ja kaivaa faktat pinnalle, niin kyllä siitä hyvä kakku tulee.

Pääidea ohjelmassa on, että liikettä, esim. jalkaprässiä, toistetaan 5 sarjaa ja sarjojen edetessä toistomääriä pudotetaan (12-10-8-6) ja painoja lisätään. Sarjojen välillä on minuutin tauko. 5. sarjan kohdalla toistomäärä nostetaan taas kuudesta 12 ja kilomäärä laitetaan "kohtuuraskaaseen" (yleensä siihen määrään, joka on tehty 8 toistolla). Kun 5. sarjasta on selvitty hengissä, niin hypätään ihan suorilta ilman taukoa tekemään toista liikettä, joka kuormittaa samoja lihaksia. Esim. jalkaprässistä painutaan tekemään reisiojennuksia. Näitä jauhetaan 12 toistoa niin suurilla painoilla kuin mahdollista.

Sitten pidetään jalat tutisten kaksi minuuttia taukoa ja tehdään jonkin muun lihasryhmän liike, jalkapäivänä vaikka takareidet. Ja sama toisto-, paino- ja taukokuvio taas niidenkin kohdalla.

Lähde: Phillips, Bill & D'Orso Michael Body for Life.
12 Weeks to Mental and Physical Strength

Aerobiset ovat sitten oma juttunsa. Aerobisen kesto on 20 minuuttia. Treeni on intervallityyppinen edeten minuutti minuutilta tiukempaan suuntaan kohti hengenvievää loppua. Intervalleja ehtii toteuttaa 4 tuon 20 minuutin aikana.

Lähde: Phillips, Bill & D'Orso Michael Body for Life.
12 Weeks to Mental and Physical Strength

Oma hassunhauska juttu kirjassa on ennen ja jälkeen, ihan vaan pikkasen fotosopatut, kuvat. Tai ei kuvia ole edes käsitelty, vaan siinä jälkeen-kuvassa on joku ihan toinen ihminen kuin ennen-kuvassa. :-D Mäkin haluaisin tollasen itsestäni.

Lähde: Phillips, Bill & D'Orso Michael Body for Life.
12 Weeks to Mental and Physical Strength

Billin BfL oli siis yksi vaihtoehto, mutta sitten iski tunne, että mä en jaksa ruveta ryhtyä siihen juttuun. Yksi haaste ohjelmassa on, että se jumittaa aina yhdelle kuntosalilaitteelle pitkäksi aikaa ja kun siitä lähtee, niin huilitauko on 0 minuuttia eli seuraavan laitteen tarttis olla heti tyrkyllä ja vapaana. Toinen huono puoli on, että ohjelman tarkka noudattaminen vaatii haukansilmäistä kellon kyttäämistä. Kaikesta sosiaalisuudesta salilla on pakko luopua, että ohjelma ei ihan täysin pissi ajallisesti.

Pilin kyyti ei nyt siis kuitenkaan kelvannut kaiken pohtimisen jälkeen.

Kun mä sitten olin epätoivoissani googlannut kaikki pakkotoistot, bodycampit ja vauvapalstat läpi, niin valitsin taas tutun ja turvallisen Fitfarmin saliohjelman toteuttajaksi. Olisin voinut säästää kolme tuntia elämästäni, kun en olis alkanut säätää...


Eilisen päivän murheellisin uutinen oli, että yksi mun suosikkibloggaajistani eli Voimariini jättää nämä hommat ja vetäytyy blogieläkkeelle. Nyyh, hänen tekstejään jään kaipaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti